Den Haag organiseert internationale top over kunstmatige intelligentie

Nederland organiseert in februari 2023 in Den Haag een internationale top over de verantwoorde toepassing van kunstmatige intelligentie in het militaire domein. Het doel van de conferentie is een agenda op te stellen die uiteindelijk moet leiden tot internationale afspraken over hoe deze technologie in dit domein verantwoord kan worden ontwikkeld en toegepast.

Deze internationale top over verantwoorde AI in het militaire domein – REAIM 2023 – wordt op 15 en 16 februari in samenwerking met het Nederlandse ministerie van Defensie georganiseerd in het World Forum in Den Haag. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra bekendgemaakt tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Kunstmatige intelligentie (AI) is essentieel voor hightech, toekomstbestendige strijdkrachten. Tegelijkertijd zijn er risico’s en dilemma’s aan verbonden, bijvoorbeeld als de inzet van AI leidt tot gebrek aan menselijke controle, mogelijke escalatie van geweld of onduidelijkheid over verantwoordelijkheid.

Volgens Hoekstra “ontwikkelt AI zich in hoog tempo, ook in het militaire domein. Deze nieuwe technologie zal een van de grootste uitdagingen worden op het gebied van internationale veiligheid en wapenbeheersing. Als we nu geen internationale afspraken maken over kaders voor een verantwoorde ontwikkeling, inzet en gebruik van AI, krijgen we daar later spijt van.”

Aan het evenement nemen vertegenwoordigers van overheden, kennisinstellingen, het bedrijfsleven, denktanks en maatschappelijke organisaties uit de hele wereld deel. Om zoveel mogelijk mensen uit deze doelgroepen aan de top te laten deelnemen, zal een deel van de sessies online worden gestreamd. Ter lancering van de top werd een online talkshow gehouden op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, waaraan de heer Hoekstra deelnam, samen met de adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties en hoge vertegenwoordiger voor ontwapeningszaken, mevrouw Izumi Nakamitsu (link: Talkshow over de lancering van de REAIM-top 2023 – YouTube).

Bas Schot, hoofd van het Hague Convention Bureau voegt hieraan toe: “Opnieuw is Den Haag gastheer van een top die op lange termijn voor iedereen voordeel oplevert. Als internationale stad van vrede en recht is het niet meer dan passend dat wij een top organiseren over verantwoord wapengebruik en ik kijk uit naar de erfenis die dit evenement zal opleveren.”
Marije Bouwman, directeur Operations, Safety & Security, World Forum The Hague: “World Forum The Hague is vereerd om deze conferentie te mogen hosten. We zijn dankbaar dat we verder kunnen bouwen op onze expertise van beveiligde evenementen op hoog niveau.”

REAIM-top 2023

Afbeelding toont minister Hoekstra met vertegenwoordigers van onder andere Chili, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zuid-Korea, Duitsland, Turkije, Canada, Mexico, Australië en Indonesië bij de lancering van de REAIM 2023 top in Den Haag.