De ooievaar is weer geland

Op vrijdag 18 juni is het beeld van de ooievaar weer teruggekeerd op het dak van het World Forum The Hague. Gerestaureerd en met goud bekleed, is de 10 meter hoge ooievaar geland op een nieuwe locatie bovenop de eventlocatie. Een symbolisch nieuw begin, de terugkeer van (internationale) congressen naar World Forum en een boost voor de Haagse economie.

Het beeld van kunstenaar Aart van den Ijssel stond vroeger als pronkstuk op het dak van het toenmalig ‘Nederlands Congresgebouw’, maar moest door de renovatie van het World Forum tijdelijk verwijderd worden.  Maar vanuit zowel het World Forum, Braaksma & Roos Architectenbureau als de Gemeente Den Haag luidde de wens voor de terugkeer van het kunstwerk. De ooievaar is dan ook zorgvuldig gerestaureerd zoals het origineel en opnieuw bekleed met bladgoud. Het past bij het gebouw, de andere beelden uit de omgeving en het moment is symbolisch heel waardevol.  “World Forum speelt een belangrijke rol in de Haagse economie, voor ons  staat de terugkeer van de Haagse Ooievaar op ons dak als symbool voor de start van economisch herstel: de Haagse Ooievaar is weer terug, alles komt goed!”, aldus Michiel Middendorf, General Manager World Forum The Hague. Wethouder Saskia Bruines, wethouder Economie, Internationaal, Dienstverlening, was bij de onthulling van de ooievaar aanwezig en heeft officiële startsein gegeven voor de herplaatsing. “De wereld gaat steeds meer open en dat is goed voor Den Haag. We kijken uit naar het herstel van de congresmarkt en naar organisaties die hier voor meerdaagse bijeenkomsten neerstrijken. Dit draagt bij aan de levendigheid van de stad, het profiel van de stad en de werkgelegenheid voor veel Hagenaars. Hier is een congreslocatie van formaat bij nodig en die vinden we hier bij het World Forum. Met het terugzetten van de Ooievaar kijken we naar de toekomst.”

Braaksma & Roos Architectenbureau heeft als gerenommeerd Haags architectenbureau het gehele proces van herstel en plaatsing begeleid. Een omvangrijk project met een indrukwekkend eindresultaat. In nauwe samenwerking met kunstenaar Auke de Vries is er gezorgd voor een zachte landing; “Een ooievaar landt altijd op prachtige plekken!”.

Foto’s: Jop Hermans